top of page
  • els984

Overheerlijke arancini

Bijgewerkt op: 9 dec. 2022

‘Arancini’ zijn een Siciliaanse specialiteit die je op het hele eiland kunt verkrijgen. Er zijn verschillende recepten voor deze gefrituurde ballen van rijst. Hieronder vind je het alom geprezen recept van Catharina.


‘Arancini’ zijn ook heel handig om restjes op te maken: met wat overgebeleven risotto van gisteren en een beetje ragù (tomaten-gehaktsaus) kom je al een heel eind!


Met dit recept maak je ongeveer 15 arancini ter grote van een kleine sinaasappel. Je kunt ze ook van een kleiner formaat maken en dan serveren als antipasto of borrelhapje. Buon appetito!


• 1 kg risotto rijst

• 2,5 liter water

• 100 gr boter

• 20 gr zout

• 20 gr bouillonblokjes

• 2 blikjes tomatenpuree


Voor de ragù

• 1 ui

• 1 wortel

• 1 stengel selder

• 2 laurierblaadjes

• 1 rode paprika

• 250 gr gemengd gehakt

• ½ glas witte wijn

• 2 eetlepels tomatenpuree

• 200 gr diepvrieserwten

• olijfolie

• Zout en peper naar smaak

• Gemalen chilipeper


Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de rijst in een grote pot en breng aan de kook.

Roer af en toe door.

Als het water kookt het vuur laag zetten, zodat de rijst al het vocht kan opslorpen.

Zodra de rijst droog is deze uitstorten in een grote schaal.

Hak de ui, wortel en selder fijn.

Verwarm een pot met dikke bodem met weinig olijfolie en fruit hierin de fijngehakte groenten.

Voeg het gehakt toe en bak het rul.

Verhoog het vuur, blus met de witte wijn en laat deze evaporeren.

Voeg laurierbladjes, erwten, tomatenpuree en 2 glazen water toe en breng op smaak met peper en zout.

Laat op laag vuur sudderen.


Geef de arancini vorm in de mal:

doe rijst in de basis todt de rand, zet het deksel erop en stamp aan met de stamper, voeg een beetje vulling toe, dek af met rijst en stamp aan.

Neem het deksel er weer af en draai de vorm om om de arancino te verwijderen.

Meng water, bloem en een ei in een bord tot een lopend beslag; doe paneermeel in een ander bord.

Haal elke arancino eerst door het beslag en rol het dan door het paneermeel. De arancini in een frietketel bakken tot ze goudgeel zijn




25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page