top of page
5 jaar.png

Vijf jaar vol ontmoeting

2 april 2019

Eerste activiteit bij Casa Callenta.

Kalenderpagina's

Vanaf de eerste dag was het duidelijk. Casa Callenta biedt als inloophuis mensen met kanker én hun omgeving een warme plek om het leven terug op te kunnen nemen na en met kanker. 

Naast een warme welkom staan er activiteiten op de agenda om de gasten te versterken met een aanbod dat aanvullend is op de medische zorg:

 • introducties: professionele lesgevers delen hun kennis tijdens o.a. zorgmassage en qi gong. Gasten ontdekken dit aanbod tijdens twee gratis sessies en worden daarna de weg gewezen.

 • infosessies: diverse (medische) thema's staan op de agenda. Zoals 'Terug aan het werk na kanker', 'Gezond slapen, hoe doe je dat' of 'Info uit ervaring: prostaatkanker nog vaak een taboe?!' komen aan bod om gasten te informeren en op weg te helpen.

 • workshops: tips en tricks worden uitgewisseld tijdens een workshop 'Look good, feel better', een kookworkshop of bv. een culinaire theebeleving. Tips waardoor de gasten iets nieuw ontdekken om verder te kunnen.

 • beweging: een maandelijkse wandeling en een uitgewerkt beweegtraject stimuleert de gasten om te blijven bewegen en conditie (terug) op te bouwen.

 • een (culturele) uitstap: maandelijks gaan we op stap, op ontdekking want cultuur helpt om het leven terug op te nemen. 

Zo organiseerden we de afgelopen vijf jaar al meer dan zeshonderd activiteiten en staat er al meer dan 480 km op onze wandelmeter. 

Een enthousiaste ploeg vrijwilligers en professionele

coördinator

2ab08a07-42a5-4889-93a5-f521b6b8e2f6.jpg

Een coördinator die zorgt voor een optimale operationele werking samen met een groep vrijwilligers en een stuurgroep, en de strategische lijnen vastlegt in de verdere ontwikkeling, dat is de basis van Casa Callenta.

Casa Callenta vrijwilligers nemen verschillende rollen op: 

 • onze gastvrouwen en -heren ontvangen de gasten tijdens de activiteiten en zorgen voor een warm welkom voor iedereen. 

 • de lesgevers laten met hun aanbod de gasten iets (nieuw) ontdekken en inspireren hen.

 • de sprekers tijdens de infosessies getuigen uit eigen ervaring of delen hun kennis.

 • helpende handen doen onze Casa Callenta acties, zoals onze ontbijtactie, slagen.

 • in de werkgroep PR en sponsoring bedenken ze mee allerlei creatieve acties om Casa Callenta verder bekend te maken en de nodige centen binnen te halen.

 • en maandelijks gaan er vrijwilligers langs in het ziekenhuis bij wie nog volop in behandeling is, voor een luisterend oor

In 2023 ondersteunden een ongelofelijke groep van 80 vrijwilligers onze werking en sinds januari 2024 is er een tweede coördinator die de 'jong en kanker' werking op zich neemt. Casa Callenta groeit op verschillende manieren. 

Samen staan we sterk en worden we sterker.

Ontwerp zonder titel (5).png

Mensen met kanker en hun omgeving versterken, daar gaan we elke dag voor. En door dit samen te doen, kunnen wij ons en elkaar enkel maar versterken. AZ Klina, UZ Antwerpen, AZ Voorkempen en ZNA Jan Palfijn zijn de regionale ziekenhuizen waar we op mogen rekenen.

 

Intussen werken we samen met een ruime en diverse groep aan partners die ons tijdens onze activiteiten ondersteunen en die er mee voor zorgen dat het aanbod verspreid wordt.

Op onze wegwijzer, ons netwerk aan contacten, vinden bezoekers van onze site waar zij in hun omgeving terecht kunnen. 

Op deze verschillende manieren versterken we samen mensen met kanker en hun omgeving. Bedankt om dit mee te realiseren.

Stijgend aantal bezoekers

Curve.png

Enkele cijfers op een rij

 • 1 op 4 bezoekers is man

 • de jongste persoon 19 jaar, de oudste persoon 89 jaar

 • in 2019 ontvingen we 150 bezoekers, vier jaar later in 2023 meer als 1.100.

 

Mogelijkheden ontdekken, andere mensen ontmoeten, praten met lotgenoten en zo de weg vinden na en met kanker, daar gaan we elke dag voor. En de nood groeit en is zichtbaar. ​

Intussen zijn we actief in Brasschaat en Essen. Een aanbod in Stabroek en Malle staat voor 2024 nog op de planning. 

"Mijn vrouw kreeg de diagnose kanker. Dat was een zware periode maar ik heb wel gemerkt hoe zij door de positieve contacten met lotgenoten opnieuw openbloeide. Ik ben intussen mijn vrouw verloren, ze heeft het niet gehaald. Maar ik zal nooit vergeten hoe zij zichzelf door die contacten terugvond. En hoe ik daardoor ook 'mijn vrouw' terugkreeg". - Ludo

Met de steun van

Cashback

Kom op tegen Kanker steunde ons de afgelopen vijf jaar. Dank zij deze financiering kunnen wij als inloophuis werken. Bijkomende financiële steun voor activiteiten krijgen we via de Stichting tegen kanker en het project 'Jong en kanker' is grotendeels mogelijk dank zij Toerisme Vlaanderen. 

Dit zijn financiële middelen die nodig zijn om Casa Callenta duurzaam te laten groeien en verder uit te werken. Ze zorgen voor 80% van onze werking. 

De overige 20% van onze financiële middelen ontvangen we van diverse partners, sponsors of mensen die actie ondernemen ten voordele van onze werking. Ook tijdens onze eigen acties (denk maar aan de ontbijtactie) mogen we steeds rekenen op diverse sponsors.

Bedankt om ons op deze manier mee te dragen.

bottom of page