top of page
Op verkenning in de Uitlegger
Op verkenning in de Uitlegger

do 20 mei

|

Brasschaat

Op verkenning in de Uitlegger

De Uitlegger is één van de natuurgebieden die Kapellen en Brasschaat rijk zijn. We gaan er op verkenning, dit is misschien een nieuwe ontdekking. En zeker de moeite waard.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd & Locatie

20 mei 2021, 14:00

Brasschaat, Sionkloosterlaan, 2930 Brasschaat, Belgium

Over deze activiteit

Het domein dankt zijn naam aan de uitlegger (oude naam voor landmeter) die hier vroeger woonde. Het gebied van bijna 90 ha groot maakte vroeger deel uit van het 440 ha grote privé-domein De Oude Gracht. Het ligt zowel in de gemeente Brasschaat als in de gemeente Kapellen.

De twee wereldoorlogen drukten een duidelijke stempel op dit domein : bunkers, loopgraven, militaire spoorlijn,…

In de jaren ’20 besloot de eigenaar van De Oude Gracht de vele bunkers uit WO I te bedekken met aarde waarbij het vijvercomplex werd uitgegraven.( De nog overgebleven bunkers worden gebruikt door vleermuizen als overwinteringsplaats).

De Antitankgracht die De Uitlegger doorkruist, zorgt voor een bijzonder biotoop met heel wat zeldzame dieren en planten. (Het volledig traject van dit kanaal, inclusief de oevers is geklasseerd als landschap en vormt een prachtig natuurverbindingsgebied)

In de maanden mei en juni trekken de bloeiende en geurende rododendrons en azalea’s alle aandacht naar zich toe. Jammer genoeg zijn deze rodo’s vrij dominant en beletten de groei van inheemse plantensoorten. Daarom worden ze ook uit de bosbestanden verwijderd maar ze blijven wel  de wandelwegen en het centrale parkgedeelte sieren .

Deel dit Event

bottom of page